PODDEN

Lyssna på Stadsmissionens nya pod: Medan livet pågår. Detta är en pod som ska ge en röst åt de som inte brukar få höras – åt de du brukar gå förbi på stan. Här kommer du att kunna höra berättelserna som aldrig kommer igenom bruset. Avsnittens ämnen har Stadsmissionens besökare önskat.

Podden produceras i samarbete med studieförbundet Bilda.

Lyssna på poddens avsnitt här

Avsnitt nr 2: KÄRLEK
Kärlek till en partner eller till sig själv är vackert men kan vara komplicerat. Lyssna till intervjuer med två par med olika förutsättningar men som ändå finner trygghet i sin kärlek till varandra. Mycket är olika men ändå lika.

Avsnitt nr 1: HEMLÖSHET
Första avsnittet handlar om hemlöshet och innehåller två människors berättelser. Katarina som väntat länge på ett boende och Johan som levt i skogen men nu längtar efter en lägenhet.

Du kan också lyssna på PODBEAN eller på SPOTIFY.

PrintKarlstads kyrkliga stadsmission startar pod: ”Medan livet pågår”

Måndagen 25 oktober släpps första avsnittet av podden ”Medan livet pågår” – en pod som ska ge en röst åt de som inte brukar få höras – åt de du brukar gå förbi på stan. Här kommer du att kunna höra berättelserna som aldrig kommer igenom bruset.

Avsnittens ämnen kommer från en lista som Stadsmissionens besökare gjort. Den är lång och innehåller teman som missbruk, familjerelationer, psykisk ohälsa, jul, ensamhet, ekonomi och mycket mer. Ämnen som alla ligger nära stadsmissionens besökare. Både brännande ämnen såväl som allmänmänskliga.

245641261_2204075939732206_789087663024658577_n
242972226_2188415777964889_7346911916386451329_n

Podden kommer inte att ta ställning i de ämnen som tas upp utan låter människorna berätta sin historia i lugn och ro. Det är berättelsen som är det viktiga. Att de får utrymme bland alla andra röster i media. Gästerna i podden kommer framför allt att vara människor som Stadsmissionen känner men ibland kan också mer kända personligheter dyka upp.
Det första avsnittet handlar om hemlöshet och innehåller två människors berättelser. Katarina som väntat länge på ett boende och Johan som levt i skogen men nu längtar efter en lägenhet. Nästa avsnitt kommer att handla om kärlek.

Programledarparet Kajsa och Tomas är båda volontärer på Stadsmissionen som nu testar en ny arbetsuppgift. Ingen av dem har gjort pod tidigare så de tar det lugnt och lär sig på vägen.
– Ingen av oss i redaktionen har gjort detta förut så det är ett spännande äventyr vi gör tillsammans, berättar Tomas Olsson som är en av programledarna. Vi har lärt oss otroligt mycket nytt. Inte visste jag att det kunde vara så roligt att intervjua.

Varför startar en Stadsmission en pod?

Genom att låta människor berätta om sina liv vill Stadsmissionen lyfta olika ämnen till ytan. Det som besökare och volontärer brinner för. Överlevnadskraften som finns i människor är otrolig.
– Det finns så många röster som aldrig får höras, förklarar Stadsmissionens verksamhetschef Marie Björklind. Människor som lever i utsatta situationer på olika sätt och ändå överlever. Medan livet pågår händer så mycket som ingen vet om. Men här finns det plats för de berättelserna. Här ser vi till att de kan få höras.
Att podden skapas av och med besökare och volontärer på stadsmissionen har också en viktig funktion. De får vara med och föreslå ämnen, läsa texter, läsa poesi och ställa frågor.
– Det här blir hela Stadsmissionens grej, berättar Marie. Vare sig vi intervjuas eller läser in text så blir det något vi gör tillsammans. Det är ett otroligt sätt att lyfta oss allihop.

Podden Medan livet pågår produceras i samarbete med studieförbundet Bilda.

Läs om podden i media

Hemlösa Katarina i ny podd: ”Man måste börja se människor som människor” (VF 26/10 2021)

Hemlösa Katarina, 56, i ny podd: ”Så länge man andas är det inte kört” (NWT 26/10 2021)